Monday, September 22, 2003

PC Sony

Hari Sabtu disebabkan hujan selepas ribut taufan 15, projek untuk membakar CD diteruskan. Ah, audio CD sudah kehabisan, malam tu selepas makan, saya ke OIC. Dapat cari Salleh di bilik pc dan dengan Liza kami terus ke GoodWill PC shop. Dengan niat hanya membeli CD tapi terpukau pula dengan Sony Vaio model baru. Model yang saya pakai sekarang ini PCV-W120, http://vaio.sony.co.jp/products/PCV-W120.
Model saya tenung tu baru keluar hari itu juga.
Canggih sungguh!
2.20GHz, pentium 4, 120GB dengan GiGA TV, DVD-R/RW, kalau tak salah model ini Vaio PCV-W170.
Harga pun sikit lebih kurang sama dengan model yang saya guna sekarang. Model ini saya beli March tahun ini, hanya ada CD R/RW sahaja dengan GiGA TV box. Cuba fikirkan dalam tempoh hanya 6 bulan sahaja model baru itu jauh lebih canggih dari model yang saya beli.

Saya rasa tertipu, tidak adil syarikat Sony buat begini dalam masa 6 bulan sahaja.
Saya tanyakan samada boleh trade-in yang lama.
Tak boleh.
Yang pelik lagi...model yang bersiri PCV-W bukan untuk diekpot ke luar Jepun. Model ini hanya untuk pasaran Jepun sahaja.
Kenapa agak-nya Sony tidak hantar model ini ke pasaran luar negaranya, mungkin dimasukkan Giga Box TV kot?
Model seris ini boleh tune-in semua channel TV Japan, agaknya model ini tidak secompatible kalau di pasaran luar negara.
Saya perhatikan Salleh pun menenung model ini...adus, meleleh air liur kawan kita itu.
Ada juga sorang tu kata nak beli pc ini second hand supaya saya boleh upgrade model baru tu tapi pc ini os in Japanese...susah-lah nanti nak baca. OS windows XP Japan yang bagus pulak kalau buka sites English, no problem...kira bi-lingual. Bila download Nero Express ke, Adope Photo shop ke yang english version...no problem.

No comments:

Post a Comment