Thursday, February 12, 2009

A Taste of Cherry tyme

Adakah penulis puisi ini tahu daripada pohon apakah datangnya buah ceri itu? Adakah penulis ini tahu daripada bunga apakah memutiknya buah ceri itu?

Panggilan orang Jepun pada buah ceri ialah sakuranbo. Sebenarnya buah ceri berasal dari bunga ini.

Since I'm on the topic of cherry, this is a movie about cherry.

A Taste of Cherry.This movie by Abbas Kiarostami, 1997. It's the winner of the Golden Palm at the 1997 Cannes film festival.

The hero in the movie contemplate suicide 3 times. He tried without success 2 times. Then he met a university professor who is willing to help the hero to kill himself but while driving, the prof. tells a story about a cherry tree that help him years ago from killing himself.
After hearing story about the cherry tree, do you think the hero still want to kill himself?

Find out yourself.

4 comments:

 1. kak lela

  sakura dah berkembang ke? Dah masuk musim bunga agaknya..

  Minggu depan ada sorang kenalan dari nihon nak turun ke Malaysia..

  ReplyDelete
 2. seorang penyajak lebih peka daripada panglima perang. Ini kerana dia mengetahui apa yang tidak pernah dilihatnya. sedangkan seorang jeneral/panlima kurang 'peka' hal demikian. Ini pernah terjadi dalam sebuah kisah perang Genpei

  ReplyDelete
 3. Salam Puan Jahrera.

  1.
  Puisi "SCdTH" memang ada berkaitan dengan ceri. Selama ini saya tidak tahu bahawa buah ceri itu buah sakura. Saya makan buah ceri bulan Disember lepas, selepas membelinya di sebuah pasar raya betul-betul bersebelahan Masjidil Haram. Buah ceri memang mengilhamkan.

  2.
  Filem "ToC" itu memang penuh tanda tanya. Setelah satu dekad filem itu ditayangkan,soalan masih belum terjawab. Di akhir cerita, Prof. itu bersetuju untuk menimbus kubur Badii, bila Badii telah mati. Pada malam itu Badii masuk ke dalam kubur yang telah digali. Prof. itu akan menimbusnya pada keesokan pagi.

  Pada malam itu hujan ribut turun dengan lebatnya. Dan blackout!
  Filem telah berakhir.

  Tahniah kerana mengemukan tema "Ceri" dalam beberapa entri yang lepas. Jika buah ceri menyelamatkan prof. itu daripada membunuh diri, buah ceri juga mengilhamkan sebuah puisi kepada saya.

  Wassalam.
  DARMA MOHAMMAD
  Pasir Mas, Kelantan.

  ReplyDelete
 4. pasal pokok ceri pun bleh buat movie... kreatif sungguh. :)

  ReplyDelete