Saturday, April 28, 2018

Internet dan ikan terbang


Zaman belum ada internet, buku sangat perlu untuk segala maklumat, penerangan dan ilmu. Bandingkan sekarang, dengan kemudahan internet semua masalah untuk mendapatkan maklumat boleh diselesaikan di hujung jari sahaja.
Ini buku-buku yang saya simpan sejak zaman belum ada internet dari tahun 70-an. Buku-buku perubatan, ramuan herba dan kesihatan. Sekarang buku-buku ini tidak perlu lagi. Haruskan saya simpan atau buang?
Masalahnya rumah orang Jepun bertemakan minimalis. Minimalis bermakna konsep "lagi sikit, lagi elok", konsep buang segala yang tidak perlu, konsep tiada barang simpanan. Barang simpanan memerlukan ruang, dan ruang adalah sesuatu yang bernilai. Rumah sempit, tiada ruang, bermakna tidak nilai pada rumah itu.
Saya perlu ajar diri menjadi seorang minimalis. Buang segala yang tidak perlu, jangan simpan.
*Imej dari Google*

Minggu ini selama 10 hari, di Jepun orang meraikan cuti-cuti Mingguan Emas atau Golden Week. Dalam masa yang sama juga mereka menyambut Hari Kanak-Kanak. Pada Hari Kanak-Kanak ini, mereka menaikkan tiang. Pada tiang ini mereka gantung 3 bentuk bendera ikan, besar, kecil dan sedang. Apabila ditiup angin, bendera2 ikan ini seperti menongkah arus, berenang ke hilir. Kononnya didoakan anak-anak mereka mendapat kekuatan ikan-ikan ini memenangi masalah kehidupan seperti ikan-ikan ini berenang melanggar arus untuk ke hilir (bukan hulu). Mereka gunakan bendera ikan salmon sebab ikan salmon berenang ke hilir untuk bertelur, mungkin kawasan hilir lebih selamat. Janganlah tanya kenapa lagi sebab itukan Tuhan sudah settingkan dalam kepala ikan-ikan itu.
Di Okinawa, tiada ikan-ikan salmon, jadi orang Okinawa terbangkan bendera ikan tuna.
Saya terfikir, kalau orang Melayu ingin terbangkan bendera ikan, elok juga ambil ikan patin. Ikan patin atau ikan keli. Ikan-ikan ini lebih kena pada budaya orang Melayu.
Itu saja.

*****

2 comments:

  1. Seronok juga baca posting kak Leyla tentang asat dan budaya tempat orang.

    ReplyDelete
  2. sebenarnya saya masukkan cerita-cerita buku pada blog ini, apa-apa perkara buku dari tulisan local atau tidak local.
    Sambil itu, kalau ada anekdot atau pengalaman yang dirasakan meluaskan ilmu pembaca, tambah saja.

    ReplyDelete