Friday, December 26, 2003

anno domini

AD atau anno domini bermakna saya Tuhan.
Ini tertulis pada setiap tahun masihi AD 2004 atau tahun 2004 ada Tuhan.

Setiap hujung tahun saya diberi ingatan dari berbagai manusia melalui emel mengenai tahun masihi AD ini. Tapi kali ini hukumnya sudah dijadikan MURTAD!
Berat sungguh bunyinya.

Di bawah ini salinan surat pekeliling yang diterima dalam kotak emel.


JANGAN SAMBUT 01 JANUARI... KENAPA...???

Kuliah Maghrib yang disampaikan oleh saudara Zulkifli Nordin.

Dibawah ini adalah intipati kuliah beliau yang sempat disalin.
Diantara lain, beliau mengupas ayat 120, surah Al Baqarah, mafhumnya:-
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka yang telah terpesong itu). ( Katakanlah kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. Beliau juga menyebut hadith Rasulullah SAW yang berbunyi, lebih kurang:

* UmatKu dilalaikan tanpa disedari seperti semut hitam diatas batu hitam di malam yang gelap. Siang ia Islam, malam ia kufur; dan siang ia kufur, malam ia Islam. Yahudi & Nasarah yang tidak redha akan Islam kita akan menggunakan apa saja cara untuk menyesatkan kita. Sekarang mereka menggunakan cara yang begitu halus sampai kita sendiri tidak sedar yang kita telah mengikuti mereka. Tengok saja disekeliling kita ...

Contohnya, haribulan.

Berapa ramai yang tahu bahawa cara tarikh Masehi ini ada kaitannya dengan tuhan mereka??? 21hb Ogos 2002 AD. Apa maksud AD dibelakang? Makna AD ialah "Anno Domini" bahasa Latin yang bermaksud "Anno" ialah aku/saya dan "Domini" ialah tuhan dilahirkan. Jadi 21hb Ogos 2002 boleh diertikan sebagai "....beberapa hari setelah tuhan aku dilahirkan." Nauzubillah.... Insaflah kita kerana secara halus kita mungkin termasuk dalam kategori umat Nabi Muhammad SAW seperti diatas.
Sebab itulah kita dianjurkan supaya beristighfar selalu.
Bila sampai 31 Disember, berapa ramaikah umat Islam yang meraikan tahun baru? Tetapi sedarkah mereka bahawa telah difatwakan oleh Sheikh-ul-Azhar, Sheikh Tantawi, Sheikh Yusof Qardhawi dan ulama2 contemporary bahawa menyambut 31 Dis. bererti menyambut ulangtahun hari jadi tuhan Yahudi & Nasarah? Bagi mereka yang tidak tahu, hukumnya fasik, tetapi bagi mereka
yang tahu (kita sekarang sudah tahu) hukum nya ialah MURTAD. Nauzubillah.
Sesugguhnya yang baik itu adalah dari Allah swt dan yang kurang serta salah dan silap adalah dari kelemahan saya sendiri.

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment