Thursday, January 17, 2008

Kinpira Gobo

"Watch your thoughts, they become words/ Watch your words, they become actions/ Watch your actions, they become habits/ Watch your habits, they become character/ Watch your character, they become destiny."/ by unknown writer.

**********************************************

Inilah resipi yang Cik Sri Diah tunggu sejak berminggu-minggu, sabar betul dia menunggu. Bukannya apa, saya boleh ciplak dari resipi orang lain tapi itu perbuatan yang tidak membanggakan.
Oleh sebab saya ingin merasa bangga diri, resipi ini saya sendiri yang menyediakan bahannya, sukat, masak, hidang, ambil gambar dan makan anak beranak.

Saya ini jenis ibu yang tak lama lagi jadi mayat, sukat-sukat makanan dan ukur-ukur bahan memanglah teramat cerewet pada saya. Biasanya saya campak sana, tuang sini dan merasa ikut perasaan pada hari itu.


Kalau perasaan saya gumbira pada hari itu, apa-apa yang tawar pun lidah saya rasa enak. Sebaliknya kalau perasaan waktu masak itu macam ingin punahkan pc ini, kira baiklah jangan makan di rumah saya. Bahaya woh!

Sekarang dah tau kan, kenapa banyak Chef yang berkerja penuh masa biasanya orang lelaki.

Baiklah, ini resipi khas untuk Cik Puan Sri Diah kita. Saya masukkan resipi ini sebab ini pemintaannya. Kalau saya buat-buat lupa, esok-esok sampai tanah Melayu dia pun buat-buat sembunyi dalam opis glemernya di KarangKraf itu.
(hish, buruk sangka pula saya, sorilah sri...sri baik, sayang sri).


Kinpira gobo atau Stir-fry burdock.
Maaf, saya tak tau nama gobo/burdock dalam bahasa Melayu.





Ini bahan-bahannya. Yang penting, saya masukkan cili api 5 biji...pedas yang amat...kalau dah orang noghori, darah tak lari dari cili padi punya!

500 gm (pkt gobo/lobak merah-frozen)
5 biji cili api (iris-iris)
3 sb minyak bijan
3 sb kicap cair
1 sk perasa ikan
2 sb bijan hitam
2 sb gula
2 sk garam atau sekucup rasa


Frozen gobo sebelum goreng


Cara:
Panaskan minyak bijan.
Campak gobo/lobak merah, cili api, perasa ikan, kicap.
Goreng sampai empuk.
Masukkan bijan hitam dan rasakan gula/garam.

Makan dengan nasi putih.


Kinpira gobo/Stir-fry gobo

18 comments:

  1. Kak Lela,
    kalau burdock root batang tu sama dgn yang ini ke? bukan apa, tengok dlm siri dosanko cooking :p
    boleh gak try ek, kalau jumpa bahan. :-)

    ReplyDelete
  2. salam lina,
    memang gobo dimakan untuk akarnya.
    Hanya orang Jepun saja suka makan gobo, orang Cina pun tak makan. Pelikkan, ini satu2nya bahan yang orang Cina tak makan.

    Orang Jepun sangat-sangatlah suka makan akar ini. Dulu perang Jepun, tawanan POW diberi gobo makan dgn nasi. POW menghina makanan yang diberi hanya akar kayu...lalu kepala mereka dipancung!
    Masa itu, rakyat Jepun kelaparan, gobo pun tak dapat makan...ini pula dihina "akar kayu" oleh orang asing POW.

    ReplyDelete
  3. Wah nampak sedap!
    Tapi saya tidak tau gobo tu apa.mb

    ReplyDelete
  4. KakLela, kita baca gelak guling-guling entri sebelum ni...teruknya! Ingatkan orang haiku ni mesra alam sopan santun gitu!
    Best nyer dapat masak gobo ni..bahan nya pun ada kat dapur tu. Nak buat suprise masak gobo untuk dinner ... sidia suka makanan Jepun, tempat jatuhnya dulu...

    ReplyDelete
  5. salam cikMilah,
    Kalau di Msia, gobo hanya dijual di tempat yang mengadakan rempah dan sayur-sayur dari Jepun.
    Itu yang saya masak yang frozen sebab bila2 boleh beli di Sogo.

    Memang haiku mesra alam, dalam di bawah itu mesra alamnya pada perkataan papaiya.
    Tapi orang2 yang mengilhamkan haiku ada berbagai perangai!

    ReplyDelete
  6. salam azra comei,
    gobo itu khas makanan Jepun, makan akarnya saja.
    Aunty rasa tak ada nama melayu, panggil saja gobo...biar aunty yang mulakan nama ini hehehehe.

    ReplyDelete
  7. Beli burdock root di Cold Storage,Gurney Dr minggu lepas.Sikit jer dalam satu pack. Ada sikit-sikit pahit rasanya, agaknya saya kurang cilipadi. Lepas makan tadi baru dia senyum2 cakap; sebenarnya nak buat burdock tea. Hah, awat tak habaq,dah jumpa resepi, kita redah yo...Nanti kena pegi cari lagi...ganti balik, hahaha...

    ReplyDelete
  8. Lina;
    Saya pun tahu pasal gobo ini melalui dosanko cooking :-) terus tanya Halela. Terpegun tengok cara makcik tu potong/hiris gobo.

    Halela kata ada di Sogo yg frozen, akan dicuba masak weekend nanti. Terima kasih Halela. Oh ya, saya selalu masak sepenuh jiwa, biar makanan jadi sedap dan dinikmati dengan lazatnya.

    Baru ni en.abang pergi memancing di kolam berbayar. Dapat dua ekor ikan jenahak. Anggaran 3 kilo seekor. Fuyooo jenuh masak kari. Hari-hari kari - maklum org utara. Sekali saya masak stim, habis licin jugak ;-)

    ReplyDelete
  9. Kat Jaya Jusco, KL ada tak rasanya gobo ni? Nak ke sogo tu jauhlah pulak masuk KL.

    Kak Lela, saya menanti nasi kerang hotate tu..

    ReplyDelete
  10. salam sri diah,
    adalah sebulan sekali saya masak tidak sepenuh jiwa hehehe.

    ikan jenahak (red snapper)...woh, sedap ikan tu...masak apa2 pn ikan itu jadi sedap.

    ReplyDelete
  11. salam ummi,
    tu kat atas cikMilah kita kata ada jual di Cold Storage, Gurney...tapi jgn tanya k lela tempat itu, k lela tak tau jalan sana.
    Ummi, kena tunggu satu-dua entri lagi baru masukkan nasi kerang hotate pucuk paku, gambar dah siap tapi tak nak lah pulak blog ini jadi blog resipi.

    ReplyDelete
  12. Salam kakLela, & tumpang lalu info utk Ummi,
    Gurney Drive yg saya cakap tu kat Penang la, bukan Jln Gurney KL.

    ReplyDelete
  13. ada resepi... bleh try ni... sekali sekala masak ala Jepun :)

    ReplyDelete
  14. Boleh dilihat tetapi, tidak boleh dirasa. Ini yang paling tidak digemari. Sebab tu malas nak beli buku resepi ....

    ReplyDelete
  15. kat Jusco Mid Valley (yg pada saya paling byk jual barang jepun) takde nampak lagik... hari ni nak gi cek, tapi sebab lambat balik dr hospital takde lah shopping barang masak Jepun. Kalau batang burdock root yg fresh tu ada la...

    ReplyDelete
  16. salam lina,
    akar bodo yang fresh lagi bagus tapi yang leceh makan masa kena iris-iris.
    Lepas iris-iris akar gobo fresh, rendam dalam air garam, kat tak buat gini, jadi hitam.

    ReplyDelete
  17. salam abang long,
    itu yang saya pun tak minat letak gambar masak-masak, buat kempunan pembaca saja.
    Harap semakin sihat ye.

    ReplyDelete
  18. salam klela
    wah rupanya ada gak main masak2 kat sini, kita tertinggal kapal, gobo dah sejuk.. layan aje laaa :p

    p/s kalo kita masak separuh jiwa, itu pasti time bulan mengembang :(

    ReplyDelete