Tuesday, October 19, 2010

Kaya?

Alaun melahirkan anak dinaikkan lagi. Setiap kali melahirkan, diberi sebanyak yen 420,000. Masa saya dulu, 26 tahun lepas, kami dapat alaun bersalin Yen 230,000.
Duit ini dari mana? Dari cukai pendapatan. Siapa yang mengeluarkan cukai pendapatan ini? Pekerja swasta dan awam. Cukai dinaikkan untuk membayar lebih. Kasihan orang-orang muda di Jepun.

Kadar orang Jepun bunuh diri naik lagi tahun ini (+-33,000 nyawa). Yang peliknya, pada pertama kali didapati orang-orang muda antara umur 20'an dan 30'an yang ramai bunuh diri (+-8,000 nyawa). Kasihan orang-orang muda di Jepun.

********

2 comments:

 1. Elaun melahirkan anak mmg naik kak lela, tapi ada kawan su baru je lahirkan anak last month,masih tetap kena bayar 6mang lagi...hehehe...
  Ada sorang makcik baru pencen lak mengeluh sebab tax tinggi sgt...byk duit kena amik bayar tax itu ini...wpon dah tak kerja

  ReplyDelete
 2. ye su.
  cukai tanah, rumah, jalan, kereta,insuran kereta dan insuran sosial. Ini yg asas saja yg setiap rakyat mereka harus keluarkan pencen atau tidak.

  Bayaran pencen kpd rakyat semakin naik saban tahun, orang dia pula umur panjang2. Tak mati2. Lagilah banyak negara ini kena keluarkan duit pencen. Lagilah banyak rakyat kena bayar cukai.
  Yang tua2 umur panjang, liat mati tapi yg muda pula bunuh diri. Tak tahulah apa nak kata lagi...

  ReplyDelete