Tuesday, November 12, 2013

結婚祝い

 Dalam kenduri walimatulurus orang Islam kita tidak dikehendakkan memberi hadiah dalam bentuk wang. Walau bagaimanapun saya teringat satu sirah Nabi Junjungan kita berkahwin hanya dengan menjamu air dan buah kurma kepada tetamunya. Salah seorang daripada tetamu pada hari itu membawa makanan dan bahannya dimasak untuk semua tetamu yang datang. Saya sudah tidak ingat nama tetamu perempuan yang membawa makanan itu.

Dalam budaya orang Jepun, memberi hadiah walimatul ialah bertujuan untuk menyediakan pasangan pengantin itu. Hadiah dalam bentuk wang atau perkakas diberi agar dapat membantu kehidupan baharu dalam alam perkahwinan pasangan itu.

Lazimnya hadiah dalam bentuk wang dimasukkan dalam sampul yang berhias seperti dalam gambar ini. Walau bagaimanapun hiasan bagi sampul untuk "kenkon iwai" (tulisan kanji dalam tajuk) amat berbeza, ini termaktub dalam peradaban budaya Jepun. Sampul yang berhias cantik seperti ini hanya untuk hadiah wang yang berjumlah mahal. Hadiah wang yang tidak mahal menggunakan sampul lain yang tidak berhias atau kurang hiasannya.

Jadi berhati-hatilah jika memilih sampul hadiah untuk walimatulurus orang Jepun.

*****

No comments:

Post a Comment