Tuesday, January 14, 2014

101 tahun

Hari ini 14.1.14 dan bersamaan hari ini umat Islam meraikan Maulidur Rasul. Hari Junjungan Nabi kita dilahirkan ini mengikut takwim hijri. Kalau mengikut takwim Jepun pula hari ini hari ulang tahun bapa mentua saya lahir.
Beliau dilahirkan pada tahun Taisho 2 dan apabila ditukarkan ke tahun masihi ialah 14.1.1913.
Ini bermakna hari ini beliau berumur 101 tahun.

Selera makannya masih kuat. Tiga kali separuh badan beliau tidak berfungsi dilanda angin akmar tapi selepas terapi, anggota badannya berfungsi semula. Namun serangan yang terakhir masih meninggalkan kesan pada tangan kiri. Walau bagaimanapun tangan kanan masih sihat untuk melakukan tugas-tugas seperti makan dan pembersihan di tandas.

Kami, suami isteri yang menjaga beliau. Makanannya tidaklah banyak mana dan dia tidak banyak pantang dalam permakanan. Pemakanan beliau sederhana sahaja.

Tiga kali dalam seminggu, beliau dibawa ke Pusat Penjagaan Siang atau DayCare. Di situ, beliau mandi dengan bantuan ahli terapi, juga diberi pemeriksaan kesihatan.

Banyak buku di pasaran menulis tentang kesihatan dan panjang umur penduduk Okinawa. Macam-macam ramuan dan teori ditulis tentang topik ini.
Tetapi pada saya yang tinggal bersama-sama penduduk pulau ini, saya kata apapun kita lakukan perlu kesederhanaan. Itu saja rahsianya.

Bukankah ini juga ditegaskan oleh Junjungan Nabi kita?

Salam Sejahtera kepada Junjungan Nabi kita.

*****

No comments:

Post a Comment