Wednesday, March 26, 2008

Maccha

I heard something is wrong with this comment box for the past couple of days. So, feel free to make your comment so I can rectify this little problem.

Maccha is tea but its in the powdered green form. This powdered green tea is extracted from the newest and softest green leaves, dried up and grind into powder. It is more expensive that the normal tea leaves sold for drinking. The dietery value of the leaves are not reduced in any form during the production into powder state.

I saw from a blogger who is known for her skill in producing beautiful cupcakes in Brunei, Nina Suria when she made Maccha mini doughnuts.

But here on this island, I want to show another version of this beautiful, green maccha.



This is Maccha baumkuhen. Actually, I've known this cake as kek lapis all along. I loved the rempah kek lapis from Indonesia. But Baumkuhen or bamukuhen, the Japanese call it, here is all maccha, made from the powdered green tea. The taste of green tea in this cake is refreshing.

Then again, Okinawa people have their own version of air batu kacang or shaved ice with sweet toppings.


These three air batu kacang are of different flavours. I know you, my beautiful readers have already guessed that green colour is Maccha air batu kacang. The white, round ball is pulut or glutinous powdered rice ball.

But, here is the interesting part. What is the flavour from the purple plate and the brown plate?

Anybody who can make the right guess of both plate (not one plate-must be both), will get a packet of green Japanese tea from me (not maccha).

Hey, I'm just making life interesting, so go ahead, make a guess.

13 comments:

  1. i guess that the purple plate is keladi or yum flavour meanwhile the brown plate is corn flavour...

    ReplyDelete
  2. Kak Lela, ummi and kawan nak guess.

    Yang brown to caramel dan yang purple tu ialah yam. Betul tak? Jangan display tau komen ni nanti orang tiru jawapan.. he he he..

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Lela...saya mahu mencuba. Yang 'Brown Plate' tu berperisa jagung, manakala yang 'purple plate' berperisa 'blueberry atau keladi (yam)'...boleh diterima jawapan saya tak? :)

    ReplyDelete
  4. salam kaklela..alamakkk oishi souuu maccha aisukurimu! tabetaiii~

    kaklela, saya nak tanya tentang haiku ni. Adakah "Bulan Mengambang" itu boleh dikategorikan sebagai KIGO?

    rudy

    ReplyDelete
  5. Jawapan untuk Buruhikari-san,

    kata musim atau kigo diambil dari segla tumbuh-tumbuhan yang bermusim (flora dan fauna di Msia keseluruhannya mengikut musim panas),
    dan haiwan dan setiap unsur alam yang hidup mengikut putaran cuaca.

    Perayaan dan perbuatan atau sesuatu kejadian yang diulang pada satu masa yang sama setiap tahun juga boleh dikelaskan sebagai kata musim.

    Kalau kita kaji (sebelum menggunakan sesuatu unsur alam-elok membuat kajian supaya haiku itu boleh ditafsirkan lebih tepat) - bulan mengambang.

    Ianya satu fenomena yang terjadi setiap bulan. Sesuatu yang dilakukan atau terjadi setiap bulan tidak membawa pada maksud kata musim atau kigo.

    Musim dalam catatan Kamus Dewan Bahasa dan Pusaka online.

    1. masa yg tetap atau khusus tiap tahun mengikut perubahan iklim: dlm ~ bunga, salji menjadi cair dan meresap ke dlm tanah;

    2. ketika atau masa tertentu tiap tahun (ketika pokok berbuah, buah mulai masak, dll): orang kita gemar memakan buah-buahan, tetapi biasanya buah-buahan itu dimakan pd ~nya sahaja;

    3. masa berlakunya sesuatu atau beberapa peristiwa (kejadian dsb) yg serupa: Karim kebingungan menghadapi ~ perang;


    Jika ingin mengubah perkataan "bulan mengambang" pada kata musim, harus ikut ulasan dalam No. 1 .

    Ini caranya:

    purnama Safar,
    sabit zulhijjah,
    mengambang Rejab,
    kambang ramadhan,
    September full moon,
    Crescent in April,

    Lihat bentuk bulan itu dikaitkan dengan nama-nama bulan Mei, Jun, Julai.
    Ini disebabkan hanya ada satu bulan Mei atau Jun atau Julai setahun dan ini menjadi sesuatu yang berlaku setahun sekali.
    Maka cara begini boleh ditarafkan sebagai kata musim.

    Harap tidak keliru. Semoga suksus.

    ReplyDelete
  6. ok kak lela. saya dah faham.

    ReplyDelete
  7. salam pagi jumaat aliff mustakim,

    sila lihat komen di bunga sakura itu.

    Kalau tak salah bunga yang aliff catat berkembang di kampus itu, adakah ianya berwarna merah lembut?
    Selepas sakura habis musim sekarang, bunga itu juga sekarang sedang mengembang di sini, mungkin jenis bunga yang sama.

    ReplyDelete
  8. salam pagi jumaat pada zareda, ummi dan UH,

    Saya akan tunggu sampai 2 minggu untuk memaklumkan jawapan pada perasa ABC itu.
    Tunggu ye :-)

    Terima kasih sudi coba meneka perasa itu.

    ReplyDelete
  9. perasa pudina?green tea?

    ReplyDelete
  10. yang coklat atu sama dengan serbuk yang salut mochi ke?

    ReplyDelete
  11. salam klela kita tertinggal kapal, manyak lugi wooo

    ReplyDelete