Wednesday, July 30, 2008

Tempoyak


If you are eating 20pcs daily of durian for the past 2 weeks and you are sort of bloated in the tummy, sort of having some slight headaches, be at peace.
Those of the after effect of too much durian, the shitty smell that the stomach have to work on.
So, after the pulut durian, bubur kacang durian, wajik durian, pengat durian...what do you do with the rest of the durians?



You peel the shitty, vanilla-flavoured, mellowing, yellowing pulp in a bowl, throw in some salt...



Keep in tight bottle, refrigerate...
Anytime of the year, any place in the world, give myself some good company and a dash of the shitty tempoyak and I am the happiest person on earth.


Bedok, Ansar Gardens.

10 comments:

  1. wa... banyaknya durian tu. order satu tupperware tempoyak! :-)

    ReplyDelete
  2. salam lina,

    kalau nak juga, call my kak mon kat Rantau, kancong. Tapi kena pergi ambil sendiri, dia tak ada kenderaan.

    ReplyDelete
  3. kak lela,

    kancong tu kat area kelang ke...heheh...ada hati nak jugak ni...

    letak sesudu dua dlm asam pedas / asam rebus / masak lemak cili api, tak pun patah lada dan perah limau buat colek masa makan nasi....aduuhh...kecur air liur saya...

    ReplyDelete
  4. salam noha,

    kalau nak no hanfon, kak mon (dia kakak sepupu), emel ye.

    Call dia dulu, nanti dia beritahu stok.

    Ini dia buat sendiri, yang gaul durian untuk stok yg ada sekarang ini, tangan k lela juga...hehehe

    rasalah nikmat tempoyak gaulan tangan k lela, ahaks.

    kudaka2001@yahoo.com.sg

    ReplyDelete
  5. oh, rantau di seremban, 25 batu masuk ke dlm ladang klapo sawit.

    ReplyDelete
  6. kak lela
    mari jemput makan masak lemak tempoyak ikan patin... nyum.. nyum..

    zar pun setakat ni daha da 2 balang besar tempoyak baru dan manis.. apatah lagi dicampur budu..

    ReplyDelete
  7. wah... sedap tu, bleh masak lomak cili api tempoyak, bleh buat sambal tempoyak... dll la... yummyyyyyyyy!!!

    ReplyDelete
  8. terliur dibuatnya :p

    nak tempoyak + udang sedap ni

    ReplyDelete
  9. wah buat kilang tempoyak la pulak.. air liur dah merembas, kusss semangat

    salam Sya'ban

    ReplyDelete