Yamaimo Yam
Here is another session on Japanese food and its cooking. That thing in the photo that looks like potato is from the yam family.
Zahirnya seperti ubi kayu. Ada kulit tebal yang perlu dibuang pada badannya. Isi ubi is putih dan bila dibiarkan setelah dibuang kulit tebal itu, warnanya betukar kemerah-merahan. Parut ubi ini. Seperti kacang bendi, ia meleki-lekit. Campurkan kicap shoyu Jepun dan wasabi hijau yang pedas. Tuangkan campuran ini ke atas nasi.
Serving Yamaimo
It is easy to prepare this yam. Peel off the thick covering and grate it. It is very gluey like white egg. Mix some Japanese shoyu with a pinch of hot green wasabi (grated horseradish) with it and spread it on top of a bowl of rice. Just like that.
This photo shows some suggestion to go with the yamaimo. It is mix fried vegetable with anchovy (also ok with mince meat) and deep-fried brinjal with sesame oil dressing.
*****
Monday, March 07, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pernah makan sekali yg grate dan atas nasi. Sedap. Saya suka. ^^
ReplyDeletelina,
ReplyDeletememang sedap. lagi pun masya Allah, khasiatnya banyak. Bahan yang melekit-lekit itu menambahkan cecair collagen di bawah kulit sekaligus berfungsi sebagai awet muda hehehe.
Kak Lela,
ReplyDeleteNi yang membara semangat nak makan lagi ni! ;)
nak suruh wakana buatlah nanti....malam ni dia ada dinner la pulak....
ReplyDeleteKak, ceciter sikit mcm ner rasa dia...
ReplyDeletesdr uncle,
ReplyDeletekalau ubi ini ada jual di sana, sendiri boleh buat. Buang kulit ubit dan parut saja, lepas itu campur dgn wasabi & shoyu. senang :]
cik cute,
ReplyDeleterasa ubi ini lemak-lemak sikit. Melekit macam telur. Campurkan dgn wasabi pedas & shoyu baru sedap.
As salam,
ReplyDeleteYg bulat2 dlm plastik kat tepi Yamaimo yam tu apa ye? Sekali tgk mcm manjakani je..hehe..
en adry,
ReplyDeleteitu bukan manjakani, itu baby potato. Anak2 kentang. Lepas bersihkan, saya kukus dan siatkan kulitnya. Makan dengan mayonais atau lain2 dressing :]