Thursday, December 05, 2013

Pam air

Cerita dalam novel Pagi Semerah Daun Momiji banyak mengambil latar dan gambaran di Jepun. Untuk para pembaca di luar Jepun, memang sukar untuk melihat gambaran objek-objek yang ditulis dalam novel berkaitan budaya dan cara kehidupan orang Jepun.
Menulis sesebuah ceritera perlu membawa imaginasi para pembaca bersama. Objek yang ditulis perlu ditunjukkan, bukan sekadar memberi nama kepada objek itu dalam pergerakan adegan dalam novel tersebut.Pam air ini saya gunakan dalam novel Pagi Semerah Daun Momiji. Penulis perlu membuat kajian kepada objek yang digunakan agar ia tidak lari dari era atau zaman yang tertakluk pada catatan dalam novel tersebut.
Pam air dalam imej ini digunakan oleh orang Jepun (tak kira di kampung atau bandar) sebelum saluran air menggunakan paip digunakan. Hampir setiap rumah ada perigi. Sebelum pam air ini dicipta, perigi hanya menggunakan tali dan timba (bekas mengisi air).
Sekarang perigi ini masih berbaki. Perigi lama ini dikekalkan untuk menyiram taman/kebun atau untuk hari kecemasan bilamana bekalan air terpotong. Cumanya pam sekarang memakai generator yang menggunakan tenaga elektrik untuk menyedut air dari dalam perigi. 

Image courtesy Puan Marlina Ibrahim [urutoranohihi.blogspot.com]

*****

No comments:

Post a Comment