See photo at autumn food
Orang Jepun percaya bila makan makanan yang mengikut musim semasa, badan menjadi "geo-magnatic" pada bumi dan cuaca.
Pada musim panas ada makanan khas untuk mengurangkan suhu badan. Ini masuk musim luruh, ada berbagai jenis sayur dan buah yang khas dimakan untuk musim ini.
Supermarket dengan hebatnya membuat promosi seperti dalam foto tu.
Apel yang bermusim sekarang contohnya Apel Orin, apel Jona Gold dan apel Chiaki. Manis dan rangup.
Buah kaki dari Izu, Matsumoto, Fudegetsu juga manis dan mersik.
Berbagai cendawan atau kinoko (cendawan) seperti Ashitsuki nameko, erinki, buna shimeji, enokidake, namashitake dan maitake (sila lihat foto) semuanya sedang bermusim.
Cendawan ini tidak susah untuk menyediakannya, hanya masukkan dalam air dan mendidihkan, masukkan daging ayam atau udang atau sotong lalu kecilkan apinya. Ini orang melayu panggil sop cendawan atau shitake nabe nama Jepunnya. Pada hari tahun baru (1 Jan), sop inilah yang mereka makan berulang sepanjang hari.
Friday, October 31, 2003
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment