Tuesday, March 30, 2004

Pelajar baru.

Ini nak buat cerita sikit tentang pelajar 2 orang yang baru datang 1 minggu lepas. Blog ini saya rahsiakan dari mereka, jadi mereka tak tahu yang saya selalu buat lapuran. (Aisha Kamarudin...ssshhhh!).
Dalam seminggu ini saya cuba bantu mereka cara yang paling senang...bawa mereka pergi ke kedai-kedai untuk membeli barang-barang dapur.

Hari sabtu lepas, mereka kata inginkan peti ais, tapi yang murah (maklum sajalah bajet pelajar). Baiklah, saya bawa mereka ke kedai second-hand. Belek punya belek, dapat juga yang sesuai. Bayar duit dan dapat risit. Hari ini, mereka tukar fikiran, mereka nak peti ais yang baru pula, tak mahu yang second-hand! Terus bawa mereka lagi ke kedai second-hand itu dan merayu pada penjual. Rayu punya rayu, tapi tak berjaya. Penjual kata gunakanlah dulu, bila dah dapat yang lain, boleh jualkan pada kedai dia kembali, nanti dia datang ambil. Mereka kata ada orang kata kalau nak gunakan sampai 4 tahun, eloklah beli yang baru.

Pada saya terpulanglah apa keputusan mereka ambil, yang important mesti fikirkan bajet.
Ini satu pelajaran bagi mereka, di Jepun adat jual-beli bukan semudah macam di Malaysia.
Yang seorang lagi inginkan letrik gitar. Saya kata hal letrik gitar ini bukan pakar saya, tunggulah dulu.
Bila jumpa tadi mereka kata dah beli letrik gitar yen50000=RM1700
Aduh, tak sempat lagi lah budak nie...kuali nak buat goreng lauk belum beli lagi!!!
List yang perlu...kamus digital dwi-bahasa BI-BJ, TV, DVD player, kipas angin.

Siang tadi bawa mereka ke kedai jual ayam halal...terkial-kial nak kira duit. Jadi mereka gunakan duit kertas saja...dah lah jadi berlambak-lambak berat duit coin. Habis tu nak beli tabung duit, nak simpan duit coin yang berlambak-lambar tu!
Eh...gunakanlah semua duit coin, jangan simpan-simpan, nak buat apa simpan?

Baru-baru sampai, cuaca sedap...macam bilik air-con. Tak pakai sweater atau jaket....t-shirt cotton nipis, lengan pendek saja. Aduh...orang-orang sini masih pakai 2-3 lapis lagi. Ni tadi tengok seorang tu dah macam batuk-batuk. Dah kasi nasihat...walaupun cuaca nampak panas tapi mesti ada jaket...nanti sakit susah kang!!!
Dah telefon mak ke? Mak macam mana...risau tak? Tak lah! Sejak umur 11 tahun lagi dah tak tinggal kat rumah, tinggal di asrama...jadi mereka tak rasa home-sick pun!
Tak ada lauk pedas-pedas sini ok ke? Tak kisah...mereka memang tak kuat pedas!
Nasi Jepun lembik, macam pulut ok ke? Sedap...jawap mereka!

Kira mereka tak banyak cerewet. Sudah biasa dengan kehidupan jauh dari ibu-bapa, makan tak kisah...apa masuk boleh survive.
Bersopan, tak kasar suara dan bahasa, ugama pun kira basic ada cukup.

Hari Isnin depan akan diadakan Entrance Ceremony secara besar-besaran. Masa tu saya ambil foto mereka...saja nak bandingkan masa baru datang dengan masa mereka habis kursus 4 tahun nanti.

No comments:

Post a Comment