Friday, March 12, 2004

Sweet Raisins-Walnut Bread.

RaisinsWalnutBread
Roti ini dibuat mengunakan alat pembakar roti jenama Zojirushi.
Ada petua yang harus diikut apabila mengunakan alat ini walaupun bahannya hanya dituangkan ke dalam pembakarnya.

Petua pertama - bahan-bahan yang berair seperti susu, air dan telur dimasukkan dahulu sebelum yang lain.
Petua kedua - lebih sedap kalau digunakan tepung roti. Tepung roti berlainan dari tepung biasa.

Sweet Raisins-Walnut Bread.

1-3/8 cups.....Milk (air saja pun boleh).
1....................Egg
4-1/4 cups.....Bread Flour (saya gunakan 2 cups tepung roti, yang lebeh tepung biasa).
5 tbsp............Sugar
1-1/2 tsp.......Salt
2 tbsp............Butter
1 1/2 tsp........Dry Yeast

Setkan Dough Short selama 45 minit. Setelah berbunyi peep, peep, peep masukkan 1 cawan raisin atau walnut atau chestnut (ikut suka rasa).
Habis uli, angkat dan salin ke acuan roti. Biarkan naik selama 3 jam. Kalau tak mau atas roti menjadi hitam, tutup roti ini dengan foil. Masukkan dalam oven yang sudah dipanaskan selama 20 minit suhu 180 c dan bakar.

No comments:

Post a Comment