Sunday, August 02, 2009

Umeboshi-making tyme

For my home-made umeboshi (dried plum), I used the items below. The quantity is all up to you, but this is my measurement.

I use:

10 kilograms fresh-plucked Japanese apricot (ume/ bahasa Melayu word not invented yet). Abundant only during apricot season.

2 bottles of leek vinegar (leek bahasa Melayu...not invented yet)

1 pack of red shisou leaf (beefsteak leaf/ bahasa Melayu...not invented yet)

With lots of sunshine and patience.



Step one: Pick off stalks from base of apricots. Wash and drain water well.

::::::::::::::


Step 2: Pour 2 bottles of leek vinegar and mix well. Hands should be cleaned with vinegar before mixing. Mix with shishou leaves here.


::::::::::::::::


Steps 3: Weight down with 10kg stones. Weighing stone and the base must be cleaned with vinegar first.


:::::::::::


Step 4: Leave in cool (below 26c) place for 2 weeks. If bubbles and white particles appear, pour more vinegar and mix again with vinegared-covered hands.


:::::::::::


Step 5: After 2 weeks, pick all fruits and arrange on filter to dry. Keep the vinegar.

This vinegar makes sore throat better, prevents bad breathe, creates appetite, balances the acid/alkaline level in intestional tract.

I use it for salad dressing and cooking. Whenever I feel tired, I drink about 5 tablespoon directly.

See the link I attached below for more info.

::::::::::::::::


Step 6: Cover friuts from flies and insect and put in very hot sun for 2 days or until fruits really dry up.


:::::::::::::::::::


Step 7: Keep fruits in air-tight jar. Keep in cool place. Eat anytime you like.

Another information about umeboshi: Bacteria cannot penetrate it!

***************************

2 comments:

  1. Salam Puan Halela,

    Makanan yang paling saya kurang gemar ialah aprikot, tetapi oleh sebab ia berkhasiat untuk mengurangkan risiko kanser, saya kunyah jua ia.

    Saya belikan untuk emak mertua, tapi mertua saya tak reti makan buah itu.

    Emak saya tidak kisah kunyah apa pun asalkan berkhasiat. Sekarang kata emak, emak minum jus anggur untuk mengubati kakinya yang sakit-sakit.

    Sejak berkahwin, saya asyik keletihan ditambah dengan kerja yang banyak ... jadi aprikot saya entah ke mana ... sebenarnya ada dalam peti sejuk itu tidak dipedulikan.

    Susu ada dalam beg kertas, yang dibawa pagi tadi pun tak diminum.

    Tadi saya menunggu suami yang mengajar kelas malam, sekarang dia dah habis kelas, makanya sudah waktu balik.

    Cuma kami meneman tunggu seorang lagi kawan (bekas rakan serumah)yang mengikut rakan serumah barunya mengajar kelas malam jugak ... kelas budak tu belum habis lagi.

    Saya jadi sedikit hairan ... dulu, saya ada kelas malam juga, tapi tak ada pula bekas rakan serumah saya itu yang ketika itu serumah dengan saya, hendak menemankan ...

    salam sayang buat semua pembaca blog ini,

    aminahjazilahabubakar

    ReplyDelete
  2. salam klela, terimakasih kongsi info sehat ini, patutpun klela nampak muda sangat tak dimamah usia :)

    teringin gak nak cuba minum vinegar yg power tu, tangan ni duk berdenyut aja :((

    ReplyDelete